Ісландія: муза поетів і письменників


Ця країна надихнула Толкіна і Жуля Верна, а відсоток письменників з-поміж її населення вищий, ніж будь-де в світі. Чому маленька північна країна має такий великий вплив на літературу? Давайте дізнаємося.  
Частка письменників серед ісландців вище, ніж у будь-якого іншого народу світу. Починаючи з X століття, маленька острівна країна подарувала світу кілька значних літературних творів і авторів: від славетних ісландських саг до нобелівського лауреата 1955 року романіста, поета і драматурга Галдора Лакснесса. 
На думку багатьох, він є найоригінальнішим ісландським письменником XX століття. Його перу належить серія соціальних романів "Салка Валка" та історичний роман у трьох частинах "Ісландський дзвін", який вважають одним з найкращих літературних творів країни. 

Вражаючі краєвиди, унікальна культура і непередбачувані погодні умови Ісландії завжди надихали майстрів слова інших країн. Легенди вікінгів про ельфів і гномів лягли в основу епосу Толкіна "Володар перснів". У найбільшому муніципалітеті на півдні Ісландії, а також в місті Скаген-фьорд, розташованому в льодовиковій долині, відбуваються події "Казино Рояль" Яна Флемінга. 
Найбільший в Європі льодовик Ватнаейкудль став головним місцем подій фантастичного світу, створеного Дж. Р. Р. Мартіном у "Грі престолів". 






Ісландські саги – одну з найраніших форм національної письменної творчості – з X-го століття почали створювати перші поселенці-вікінги. Вони описували труднощі, з якими стикались під час походів із Північної Європи у Ісландію. Саги про Ньяле та Еріка Рудого, які, на думку The Guardian, є "найважливішими творами європейської літератури за останню тисячу років, а можливо й взагалі", надихали Вальтера Скотта, Вільяма Морріса і Вістена Г'ю Одена. 
Льодовик Снайфедльсйекюдль вважається одним із найдивовижніших природних явищ країни. Схили вулкана вкривають застиглі потоки лави, які вкрились кригою. Це надзвичайне поєднання вогню і льоду привернуло увагу Жуля Верна, який зробив вулкан місцем подій свого роману "Подорож до центру Землі".

"Снайфедльсйекюдль ... – найдивовижніше місце на всьому острові, про нього має дізнатись весь світ, оскільки саме крізь його кратер ми зможемо дістатися до центру Землі", – писав французький письменник. 
Вулкан – не лише місце, увіковічене в славетному романі, але й неймовірний приклад чудової сили природи – сили, яка надихала письменників впродовж багатьох століть. 

 2011 року ЮНЕСКО визнала столицю Ісландії Рейк'явік Містом літератури. Впродовж року численні літературні заходи, тури і національні пам'ятки відзначали любов ісландців до розповідання історій. Лише шість інших міст світу отримали титул Літературного міста ЮНЕСКО, і Рейк'явік став першим неангломовним містом з-поміж них. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла