«Хлопчаки танцюють брейк»


Вітаутас Рачицкас – відомий і талановитий литовський автор, залюблений у світ литовської дитини. Твори автора - це особливо людяний світ для дитини, тому посідають визначне місце в сучасній європейській літературі. Його мистецьке око уважне до вчинків дітей, ще уважніше – до взаємин дорослих із дітьми. Саме людяністю Рачицкас навчає і виховує своїх малих читачів. Тож хочемо представити вашій увазі  повість Вітаутаса Рачицкаса «Хлопчаки танцюють брейк». 
Чим зацікавить українську дитину-читача цей твір? Передовсім зображеними подіями. Повість Вітаутаса Рачицкаса знайомить зі школою, шкільними буднями сучасної литовської дитини. 
Не менш важливі вічні проблеми місця дитини в родині. Свого часу європейська література чимало уваги надавала темі самотньої дитини. Самотність відчувала навіть та дитина, що мала цілком добропорядну родину (Міра Лобе «Бабуся на яблуні», Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха», Елін Пелін «Ян Бібіян» та ін.).
 Зазначимо, що повість «Хлопчаки танцюють брейк» не належить до таких творів. І все ж розгортаєш книжку під назвою, що інтригує, і шукаєш відповіді на низку питань. Яка вона, сучасна литовська дитина, який світ створили батьки для неї? Чим живе родина? Адже для дитини на етапі становлення особистості це надзвичайно важлива проблема. Як сприймає дитина життя батьків? Який вплив рідних відчуває? І поринаєш у твір про сучасну дитину і сучасну її родину. Прочитавши книжку, український читач побуває у литовській родині, відчує інтелігентність взаємин, те лицарство стосунків, щось таке особливе і водночас нічого незвичайного. 
Ще одна низка питань постає перед читачем, пов’язана з проблемою дитини і школи. Яка вона, сучасна литовська школа? Як відбувається процес навчання і виховання в ній? Як почуваються діти в шкільних колективах? Які вони, литовські вчителі? 




У повісті чимало комічних сцен, чимало порушено проблем. Отже, читаймо цю гарну книжку чудового литовського письменника і навчаймося людяності!  
Читати уривок українською:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла