Легендарне занурення Жака Піккара

28 липня 1922 року – день народження швейцарського океанолога, одного з трьох людей, хто побував на дні Маріанської западини.
Жак Піккар народився в Брюсселі в сім'ї фізика і винахідника Огюста Піккара. Разом з батьком брав участь у будівництві і випробуваннях батискафа «Трієст».

 Вже відомий своїми польотами на повітряній кулі в стратосфері, швейцарський вчений Огюст Піккар почав цікавитися глибоководними зануреннями з кінця Другої світової війни. Використовуючи фізичні принципи своєї стратосферної повітряної кулі, він розробив підводні човни, які назвав батискафами (від грецьких слів «глибокий» і «судно»). 


Після початкових випробувань Огюст в тісній співпраці зі своїм сином Жаком розробив батискаф, який отримав назву «Трієст». Назву апарат отримав на честь міста Трієст, Італія,  тому що гроші на фінансування експеримента надійшли саме з цього італійського регіону і там же були проведені основні роботи по його спорудженню. З тих же фінансових причин «Трієст» був проданий військово-морським силам Сполучених Штатів, які бажали досліджувати глибокі води з метою відшукати нежилу зону для розміщення там ядерних відходів. 
«Трієст» було спущено на воду в серпні 1953 і він зробив кілька занурень у Середземному морі з 1953 до 1957 року. Основним пілотом став Жак Піккар, а в перших зануреннях також брав участь його батько, якому на той час виповнилося 69 років. В одному з занурень апарат досяг рекордної на той час глибини 3150 м.
А вже 23 січня 1960, швейцарський океанограф Жак Піккар (Jacques Piccard) спільно з американцем Доном Уолшем встановив рекорд глибоководного занурення. На борту батискафа «Трієст» вони спустилися на 10 916 метрів в Маріанську западину. Цей рекорд досі не був перевершений
Отже, після 9 годин занурення, «Трієст» з Жаком Пікаром і військово-морським лейтенантом США на борту Доном Уолшем досяг дна Маріанської западини в Тихому океані. Опустився на одне з найглибших місць на планеті ... І що ж сталося - двоє дослідників виявили там життя! На цьому проєкт спорудження ядерного сховища був закритий.
Пізніше Піккар написав книгу «Глибина 11 тисяч метрів», в якій описав події від створення батискафа до його занурення у Маріанській западині.
Син Жака Піккара Бертран — відомий повітроплавець, він першим здійснив безпосадочну навколосвітню подорож на аеростаті. 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла