Замок Дракули – історія Трансільванського кровожера


Трансільванія – це приголомшливо мальовничий край. Тут на кожному кроці можна зустріти казкові замки, співаючих циган, готичні собори і середньовічні міста з брукованими вуличками. А з виходом книги Брема Стокера про графа Дракулу до місцевих легенд додалася ще одна, – можливо, найвідоміша – про вампірів. З тих пір в популярних творах і фільмах Трансільванія стала головною країною вампірів. А замок Бран – став відомим на весь світ місцем паломництва всіх любителів «вампірської тематики».
Давній австрійський та німецький вплив залишив очевидний слід у архітектурі та міському ландшафті значної частини Трансильванії. При цьому історично Трансільванія завжди вирізнялася незвичайною строкатістю населення – румуни, угорці, цигани, німці, турки.
 Вигаданий вампір граф Дракула із роману ірландського письменника Брема Стокера «Дракула» (1897) за популярністю випереджає багатьох позитивних літературних героїв. Найбільш відвідуваний румунський замок Бран часто називають замком графа Дракули або правителя Валахії Влада III Цепеша (Дракули), однак історичних доказів цьому немає. За однією з версій правитель Валахії перебував в підземеллі замку всього кілька днів під час турецького полону. Замок Бран (Castelul Bran), або Замок Дракули, знаходиться у селі Бран (Bran) - адміністративному центрі комуни Бран, повіті Брашов у Румунії в 30 км від міста Брашов.


Замок почали будувати у 1212 році як фортецю на шляху, котрий проходив через ущелину Рукар-Бран, пересікаючу Карпати. За одними джерелами замок був збудований на кошти місцевих мешканців, за іншими – на кошти асоціації купців. В 1920 році місцева громада за визначний вклад в розвиток держави подарувала замок Бран королеві Румунії, Марії. У подальшому замок був реставрований і перейшов у спадщину членам королівської сім’ї. В 1948 році, за часи соціалістичної влади, королівська сім’я була відправлена у вигнання і замок перейшов у державну власність. В 1956 році частина замку була переобладнана в музей, але той з часом прийшов у занепад. Після румунської революції 1989 року родина Габсбургів повернула замок у свою приватну власність. У 1987-1993 роках була проведена масштабна реконструкція будівель та приміщень замку.
Ще більше цікавого за посиланням:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла