Музей ляльок Фалькенштейн


Сьогодні діти не обділені іграшками: сучасні ляльки вміють їсти кашу і розмовляти зі своєю господинею, а машинки з хитрим управлінням ще і норовлять перетворитися на робота. Але хіба дівчинка відмовилася б погратися з лялькою, якою грала її прабабуся, коли була маленькою?..

Прекрасну колекцію старих іграшок діти зможуть побачити в Музеї ляльок Фалькенштейн в Гамбурзі. В основу колекції музею лягли іграшки, зібрані Ельке Дрошер. 
Експозиція охоплює період з початку XVIII по першу половину ХХ століття. У вітринах виставлено близько 500 ляльок, а також 60 лялькових будиночків та іграшкових магазинів. Стіни залів прикрашають живописні полотна і старовинні фото, на яких зображені діти зі своїми іграшками. У маленьких відвідувачок музею захоплює дух при вигляді дорогого вбрання і іграшкових меблів, так схожих на справжні.
 А дорослі відвідувачі в цьому музеї зможуть простежити, як змінювалася мода на іграшки і яким був у різні часи ідеал лялькової краси.  
Не дивно, що раніше іграшки мали велике виховне значення. Пораючись на іграшковій кухні або влаштовуючи гру в ляльковій  бакалійній крамниці, дівчинка вчилася бути акуратною і дбайливою господинею.  

Дівчата самостійно поповнювали ляльковий гардероб, освоюючи при цьому навички шиття і в'язання. Але хіба про це замислюються маленькі відвідувачки, коли бачать іграшковий туалетний столик з дерева або сервірований до обіду стіл, на якому стоїть посуд з найтоншого фарфору? 
Потрібно сказати, що в музеї зібрані ляльки, що належали дітям з багатих сімей, саме тому в їх нарядах і в лялькових інтер'єрах стільки розкоші. 

 На жаль, хлопчакам в музеї навряд чи буде цікаво, хоча хтось із них і не проти буде поглянути на незвичні костюми і зачіски ляльок-хлопчиків. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла