Цікаві факти про Естонію



Якщо вам не вдалося поїхати кудись влітку, не варто засмучуватися — деякі країни буквально розквітають саме восени. Одна з таких красунь — крихітна Естонія, розташована на узбережжі Балтійського моря.


Естонія — одна з найбільш передових держав на планеті, тому що тут дуже активно застосовуються сучасні технології, особливо Інтернет. Завдяки йому сотні тисяч громадян цієї країни вже більше десяти років можуть не ходити на вибори, а голосують вдома. Незважаючи на весь скепсис і побоювання з приводу того, що систему можуть зламати, поки що вона служить чудово, і кількість людей, які віддають свій голос, лежачи на дивані у власній спальні, збільшується з кожними виборами. 

Мало хто знає, але знамениту програму Skype, яка реально звужує нашу планету до розмірів екранів гаджетів, придумали саме місцеві програмісти Яан Таллінн, Прійт Казесалу і Ахті Хейнла в 2003 році.




У цій країні дуже люблять співати пісні, а народні — тим більше. Музична колекція фольклорних композицій просто вражає — їх там понад 130 тисяч. Це багатство ЮНЕСКО визнало шедевром усної і нематеріальної спадщини людства. 
Ще один великий рекорд маленької Естонії — абонентів мобільного зв’язку тут більше, ніж жителів, а 99,9 відсотків території покрито GSM-сіткою. 

Тепер про столицю Таллінн. Його стара частина, на думку ЮНЕСКО — найкраще збережене середньовічне місто в Старому Світі. При цьому воно дуже сучасне і функціональне — тут поступово відмовляються від автомобілів, адже муніципальний транспорт безкоштовний для тих, хто прописаний в Таллінні. Таким чином, місцева влада стимулює людей реєструватися в столиці і платити там податки. До речі, назва столиці перекладається як «данське місто». 
В Естонії прийнято дарувати парну кількість квітів. Мелодія естонського гімну ідентична гімну сусідньої Фінляндії, а ось прапор своїми кольорами нагадує символ далекої Ботсвани. 


Естонці вважаються родоначальниками як мінімум двох видів спорту: бігу з дружинами на руках і кіікінга. Якщо з першої дисципліною все зрозуміло, то другу потрібно пояснити. Кіікінг — розгойдування на гойдалці з виконанням обороту на 360 градусів, простіше кажучи, «сонечка». Перемагає той, хто зробив більше кіл і втримався на ногах.
 Таллінн й інші естонські міста дуже кінематографічні, тому тут знімалися практично всі радянські фільми, де потрібно було показати «закордон», від «Трьох мушкетерів» до «Сталкера» Андрія Тарковського. 
Трохи про національну кухню. Головна страва естонського столу — молочний суп з овочами. Незвичайне поєднання, правда? 
В Естонії можна зустріти людей без громадянства — найчастіше це ті, хто живе тут ще з часів СРСР, але так і не спромігся вивчити мову і переоформити всі документи. Для таких людей є спеціальні паспорти, на яких написано «alien’s passport». 



Легендарна церква Олевисте, розташована в старій частині Талліна — одне з найвищих культових споруд в світі і сягає 159 метрів. Згідно з постановою міської влади, зводити об’єкти вище неї, заборонено.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла