Тріумфальна арка в Парижі


В Парижі 29 липня 1836-го відкрили Тріумфальну арку. Почали її будувати ще за правління Наполеона Бонапарта 1806 року. Арка символізувала непереможність "золотої" армії імператора. Автором проєкту вважається Жан-Франсуа Шальгрен. Він створив основу арки. Але після його смерті план споруди змінювався не один раз. Зведенням арки займалося багато архітекторів.
Висота Тріумфальної Арки – півсотні метрів, стільки ж в ширину. Споруда має один центральний прохід. На стінах арки вигравійовано назви 128 битв, виграних республіканською і імператорською армією, а також імена 658 французьких воєначальників. Арку оточують 100 гранітних тумб на честь "ста днів" правління Наполеона, сполучених між собою чавунними ланцюгами.


Арка повинна була символізувати перемогу Французької Республіки над Іспанським королівством. Але в 1830 році було вирішено, що будова має символізувати велич і мужність французької армії періоду Наполеонівських воєн і Незалежної Республіки. 1836 року будівництво нарешті завершилося і відбулося помпезне відкриття. Тріумфальна арка є одним з найвідоміших паризьких монументів, одним із міських символів.
До речі, найвідоміший французький роман найвідомішого французького автора  Ерих Марія Ремарка має назву «Тріумфальна арка».
Це - один з найкрасивіших європейських романів XX століття. Роман про кохання, війну і смерть. Це - найсумніший із європейських романів XX століття. Роман про жінку, у якої немає нічого, крім жалюгідних миттєвих перемог, - і про чоловіка, що звик до страху, ненависті та безнадії, як до свого другого "я". Це - "Тріумфальна арка". Роман про пристрасть, що може і повинна завершитися лише трагедією.
Читати роман повністю українською:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла