Особливості болгарської кухні


Болгарія – найстаріша країна Європи. Тому не дивно, що вона має свою унікальну традиційну кухню з тисячолітньою історією. Болгарія славиться своїм м’яким кліматом. Завдяки сприятливому географічному розташуванню, у країні склалися ідеальні умови для вирощування різноманітних трав, овочів та фруктів. Болгарська кухня наповнена ароматами неймовірних балканських страв, які були вперше приготовані саме у цій країні.
Багато рецептів передавалися болгарами із покоління у покоління. Люди досі дотримуються багатолітніх кулінарних традицій. У болгарській кухні безліч надзвичайно смачних тушкованих страв, салатів, пирогів та інших делікатесів. Смак цих страв доповнювався та вдосконалювався протягом багатьох сторіч і зараз традиційні страви – справжня гордість болгарського народу. Продукти, наповнені енергією сонця, вдало поєднуються, щоб створити справжнє свято смаку. 
“Фрукти землі” готуються на повільному вогні, аби зберегти поживні властивості та надати стравам оригінального смаку. Саме тому страви настільки апетитні та ароматні. У Болгарії протягом цілого року можна насолоджуватися свіжими фруктами, овочами та  прянощами. І хоча усі ми щось чули про мистецтво балканської кухні, на сьогодні її оригінальність все ще недооцінюється.
У сільській частині Болгарії постійно вирощують овочі, а різноманітні салати давно стали частиною кулінарної традиції країни. До традиційних та неймовірно смачних салатів належать: Шопський салат, Салат пастуха, Салат монаха, Сніжанка, Добруджа, салат із смаженого перцю та ін. 
Баниця – популярний вибір для сніданку у Болгарії. Цей пиріг готують з різноманітними начинками: від м’яса, рису, сиру і навіть до шпинату. Серед інших страв, які зазвичай подають на сніданок, слід звернути увагу на млинці, особливим чином підсмажені шматочки тіста, бухтас або оладки і шматочки певним способом підсмаженого хліба. Усе це смакує дуже вишукано у поєднанні з варенням, джемом, медом чи справжнім болгарським йогуртом. 
 Таратор – холодний суп з огірків – надзвичайно популярний у Болгарії влітку. До його складу входять огірки, йогурт, мелені волоські горіхи, кріп та прянощі. У Болгарії Вам запропонують супи із квасолі на будь-який смак, різноманітні рибні супи та бульйони, які готують і подають у наближених до Дунаю та Чорного моря регіонах. 
 Популярні у Болгарії і страви, приготовані на грилі: тефтелі, смажене шматочками м'ясо, ковбаси, кебабчі та багато інших. Особливо популярна солянка, яку тут готують у глиняних горщиках. У регіоні Банко готують особливі страви: каварму, чомлек та капаму. Однією з найпопулярніших та найсмачніших болгарських страв вважаються голубці. Начинку загортають у маленькі та середні листки капусти. Особливо смачні голубці у фракійському регіоні країни. 
Чеверме – ще одна фірмова страва Болгарії. Ціле ягня маринується та смажиться на вертелі. Родопи порадують Вас різноманітними рецептами страв з картоплі. Тут її смажать окремо або в паніровці (Огретен або Пататнік) та тушкують. Популярні у Болгарії м’ясні делікатеси та різноманітні нарізки. Однією з них є плоска ковбаса, яку виготовляють у районі  міста Горна-Оряховиця. У Банско є своя оригінальна страва – Банскі Старца, а в місті Єлена готують знамениту свинячу ногу. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла