Пам’ятники героям казки «Бременські музиканти»


Вам цікаво, де знаходяться пам’ятники бременським музикантам? Пригоди цих казкових героїв – одна з тих історій, яку кожен з нас дізнався ще в дитинстві. Казка братів Грімм, основа якої була взята з народних мотивів, полюбилася багатьом поколінням читачів і завоювала серця мільйонів дітей і дорослих по всьому світу. Тому не дивно, що улюблених героїв вирішили увічнити і встановити їм пам’ятники.
 Історична батьківщина першого пам’ятника відомої у всьому світі казки знаходиться в Бремені, невеликому містечку Північної Німеччини. Саме сюди прямували герої казки в надії стати справжніми музикантами. Символ міста у вигляді монумента був встановлений в 1951 році. Місце було вибрано дуже вдало – самий центр міста, біля західної стіни міської ратуші. Творець бронзової скульптури, Герхард Маркс, увічнив момент з казки, коли герої піднялися один на одного і дивилися в вікно розбійницького будиночка. Місцеві дуже люблять цю скульптуру і пишаються нею. У місто, де знаходиться пам’ятник героям “Бременських музикантів”, щорічно приїжджають тисячі туристів. Одна з легенд говорить, що якщо потерти ніс або копита осла, то збудеться заповітне бажання. 
Наступним місцем, де знаходиться пам’ятник бременським музикантам, є місто-побратим Бремена. Це - Рига, столиця Латвії. Створив цей шедевр скульптор на ім`я Кріст Баумгартль в 1990 році. У тому ж році Бремен урочисто передав його місту-побратиму. Сам пам’ятник виконаний в такому ж пірамідальному вигляді, як і той, що в Німеччині: осел знизу, на ньому собака, далі знаходиться кіт, а на самій верхівці сидить півень. Однак є й відмінна деталь, яка символізує вихід з-за залізної завіси і закінчення холодної війни, такий собі політичний підтекст. 
Ще один з варіантів такої піраміди розташований в німецькому місті Цюльпих. Інші міста в Німеччині, де знаходяться пам’ятники героям казки “Бременські музиканти” – це Ерфурт, Фюрт і Лейпциг. Там представлені найрізноманітніші композиції.  Скульптура, присвячена героям казки, помічена і в Японії. Дійсно, казку братів Грімм знають і люблять у всьому світі. 
Екранізували казку безліч разів по всьому світу у вигляді фільмів, мультфільмів, театральних постановок і мюзиклів. У 1969 році вийшов музичний мультфільм за мотивами казки братів Грімм “Бременські музиканти”. Він настільки полюбився глядачам, що в 1973 році вийшло продовження “Слідами бременських музикантів”. На відміну від оригінальної казки, головним героєм мультиплікаційного фільму став Трубадур, звичайно, з нерозлучними друзями: ослом, котом, псом і півнем. Ця музична постановка дійсно стала культовою в Союзі, та й потім на всьому пострадянському просторі, на ній виросло далеко не одне покоління дітей. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла