Музей спецій в Гамбурзі
Інтерактивні
музеї, де можна все відчути на дотик, стають все більш популярними. Але навіть
вони не зрівняються з можливостями Музею спецій в Гамбурзі, де висушені плоди
рослин дозволяється понюхати і навіть спробувати на смак. Сюди варто піти з
дітьми, щоб дізнатися, у якого горіха шкаралупа цінна так само, як і ядерце, і
що ріднить корицю з лавровим листом.
Музей розташований в будівлі
портових складів Гамбурга - і це не дивно, адже багато спецій привозилися в
Європу з інших країн по морю. Площа виставки невелика, всього близько 350 кв.
м, але колекція налічує понад 900 найменувань прянощів. Найбільшу увагу
приділено стручковому перцю - тут зібрано 50 видів цієї гострої спеції. Пекучі
плоди вживають в їжу не одну тисячу років, у ацтеків навіть була богиня перцю
чилі.
Найгострішим з видів стручкового
перцю вважається хабанеро – це перець з таким високим вмістом пекучої речовини
«капсаїцин», що його можна використовувати лише для виготовлення сльозогінного
газу. У музеї розкажуть, як вирощується перець, як його збирають і
переробляють. Заодно проведуть відмінність між стручковим і чорним перцем:
вони, виявляється, надто далекі родичі.
У колекції музею чимало і інших
спецій, починаючи від наявного на будь-якій кухні лаврового листа, закінчуючи
дорогим шафраном і стручками ванілі. Є баночки і з тими прянощами, завдяки яким
так смачно пахне мамина випічка: кориця, аніс, кардамон, мускатний горіх. Дітям
цікаво буде дізнатися, які частини рослин використовуються для надання
їжі особливого смаку. Так, в хід йдуть листя, квіти, стебла, плоди, насіння,
кореневища і навіть кора - нею ділиться кориця.
У музеї також розкажуть, як
люди навчилися обробляти рослини, щоб отримувати ароматні спеції. На виставці
представлені стародавні преси, дробарки, ступки, а ще тара для зберігання
прянощів. Дуже пізнавальний експонат - карта, де відзначені місця зростання
багатьох пряних рослин. Періодично в Музей спецій
приходять кухарі та кондитери, які проводять майстер-класи з використання
спецій в кулінарії.
Тут можна дізнатися, для яких
страв особливо підходять гвоздика, розмарин, бадьян, коріандр, інші ароматні
трави і плоди. При музеї працює магазин, де можна купити будь-які з безлічі
ароматних добавок.
Коментарі
Дописати коментар