Музей спецій в Гамбурзі


Інтерактивні музеї, де можна все відчути на дотик, стають все більш популярними. Але навіть вони не зрівняються з можливостями Музею спецій в Гамбурзі, де висушені плоди рослин дозволяється понюхати і навіть спробувати на смак. Сюди варто піти з дітьми, щоб дізнатися, у якого горіха шкаралупа цінна так само, як і ядерце, і що ріднить корицю з лавровим листом. 
Музей розташований в будівлі портових складів Гамбурга - і це не дивно, адже багато спецій привозилися в Європу з інших країн по морю. Площа виставки невелика, всього близько 350 кв. м, але колекція налічує понад 900 найменувань прянощів. Найбільшу увагу приділено стручковому перцю - тут зібрано 50 видів цієї гострої спеції. Пекучі плоди вживають в їжу не одну тисячу років, у ацтеків навіть була богиня перцю чилі. 
Найгострішим з видів стручкового перцю вважається хабанеро – це перець з таким високим вмістом пекучої речовини «капсаїцин», що його можна використовувати лише для виготовлення сльозогінного газу. У музеї розкажуть, як вирощується перець, як його збирають і переробляють. Заодно проведуть відмінність між стручковим і чорним перцем: вони, виявляється, надто далекі родичі. 
У колекції музею чимало і інших спецій, починаючи від наявного на будь-якій кухні лаврового листа, закінчуючи дорогим шафраном і стручками ванілі. Є баночки і з тими прянощами, завдяки яким так смачно пахне мамина випічка: кориця, аніс, кардамон, мускатний горіх. Дітям цікаво буде дізнатися, які частини рослин використовуються для надання їжі особливого смаку. Так, в хід йдуть листя, квіти, стебла, плоди, насіння, кореневища і навіть кора - нею ділиться кориця.  
У музеї також розкажуть, як люди навчилися обробляти рослини, щоб отримувати ароматні спеції. На виставці представлені стародавні преси, дробарки, ступки, а ще тара для зберігання прянощів. Дуже пізнавальний експонат - карта, де відзначені місця зростання багатьох пряних рослин. Періодично в Музей спецій приходять кухарі та кондитери, які проводять майстер-класи з використання спецій в кулінарії.


Тут можна дізнатися, для яких страв особливо підходять гвоздика, розмарин, бадьян, коріандр, інші ароматні трави і плоди. При музеї працює магазин, де можна купити будь-які з безлічі ароматних добавок.  






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла