План Джорджа Маршалла


Після закінчення Другої світової війни значна частина Європи була спустошена — постраждали великі промислові міста, міждержавна торгівля практично припинилась, мільйони людей перебували в таборах для біженців, живучи на гуманітарну допомогу фондів Організаії Об'єднаних Націй, в більшості країн відчувався брак продовольства. Знищена війною транспортна інфраструктура не давала можливості в необхідному темпі відновлювати економіку Європи. 

План реконструкції європейських країн, з яким Джордж Маршалл 5 червня 1947 року виступив у Гарвардському університеті, знайшов підтримку і вже 12 липня у Парижі зібралися представники 16 країн Західної Європи. На цю нараду запрошувались і держави Східної Європи, однак, Рядянський Союз блокував намір Польщі і Чехословаччини приєднатись до «Плану Маршалла», вбачаючи в ньому загрозу американської експансії. Двомісячні переговори Маршалла і міністра закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова не досягли успіху і допомоги США була також позбавлена окупована радянськими військами Східна Німеччина. Через можливий тиск з боку СРСР від «Плану Маршалла» також відмовилась і Фінляндія. 

Розглядаючи американську допомогу як інструмент політичного впливу, Радянський Союз вжив рішучих заходів у окупованих країнах Східної Європи — в серпні 1947 року в Угорщині та Болгарії були репресовані незалежні політичні партії, а у вересні в Польщі була проведена нарада компартій східноєвропейських країн, на якій «План Маршалла» був названий «планом поневолення Європи» і причиною поділу світу на «два табори — імперіалістичний і демократичний».

За рішенням Паризької конференції 1947 року була створена Адміністрація економічного співробітництва, а в США — Урядовий комітет з вивчення економічного стану країн, що висловили бажання отримати допомогу, і їх можливостей прийняти таку допомогу. Практична реалізація Плану Маршалла розпочалась 4 квітня 1948 року з прийняттям Конгресом США закону «Про економічне співробітництво», який передбачав чотирирічну програму економічної допомоги. Однією з умов отримання допомоги було виведення комуністів з урядів, що і було здійснено в усіх країнах Західної Європи.
  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі