Унікальні факти про Олімпійські ігри


Греція — сонячна країна з багатою історією та культурою, яка щорічно приваблює мільйони туристів. Найпопулярніші спортивні змагання давнини та сучасності також родом з цієї напрочуд гарної унікальної дивовижної європейської країни. Адже перші Олімпійські ігри відбулися саме у стародавній Греції ще у  776 році до н.е. Представляємо вашій увазі деякі цікаві факти з історії Олімпійських ігор, про які ви,  можливо, дізнаєтеся вперше.
У давнину біг був єдиним олімпійським змаганням. Першим чемпіоном став пекар на ім’я Кореб, який виграв забіг на 190 метрів. Його спортивний результат, на жаль, невідомий.

І протягом перших 13 олімпіад біг все ще залишався єдиним змаганням. Згодом до бігу додалися п’ятиборство, що включало біг, стрибки в довжину, метання диску, спису та боротьбу. У 688 році до н.е. у програму олімпіади включили кулачний бій, а згодом заїзди на колісницях.
 Стародавніх атлетів нагороджували оливковими вінками, гілками та маслом. Старогрецькі спортсмени виступали на Олімпіадах повністю оголеними. До речі, слово гімнастика походить від старогрецького слова «gymos», що означає «голий».

На стародавніх Олімпійських іграх зародився суворий вид боротьби панкратіон, у якому було лише два правила: не видряпувати супротивникові очі та не кусатися. Також, не існувало розділень на вагові категорії. Платон був не лише філософом, але й олімпійським чемпіоном. Він двічі вигравав змагання з панкратіону.
 Під час Олімпійських ігор заборонялося вести будь-які бойові дії, адже вони були визначним релігійним святом, що входили до Панелінських ігор, які складалися також з Істмійських, Піфійських та Немейських ігор. Жінкам заборонялося не лише брати участь у Олімпійських змаганнях, а й, взагалі, відвідувати Олімпіаду. Але згодом вирішили проводити спеціальні жіночі спортивні ігри. За порушення правил суддям дозволялося бити порушника палицею.

У першій Олімпіаді, що відбулася після довгої перерви у Афінах у 1896 році, брали участь лише чоловіки. Це були 245 спортсменів із 14 країн, що змагалися в: греко-римській боротьбі, велосипедному спорті, гімнастиці, легкій атлетиці, плаванні, стрільбі, тенісі, важкій атлетиці та фехтуванні. Жінки почали брати участь з другої Олімпіади.
Найбільш тривалою Олімпіадою стали ігри у Лондоні 1908 року. Змагання розпочалися ще 27 квітня, хоча офіційне відкриття відбулося лише 13 липня, а завершилися фінальним матчем по хокею на траві 31 жовтня. Змагання тривали більше шести місяців.

Перші олімпіади вигравали країни, які їх приймали. Через величезні транспортні витрати для значної кількості спортсменів з інших країн потрапити на олімпіаду було непомірно дорого. Наприклад, спортсменам-одеситам, що вирушили на перші Олімпійські ігри, грошей вистачило до Константинополя. Тому місцевих атлетів було в кілька разів більше.
 Наймолодшим спортсменом і призером за всю історію Олімпійських ігор був грек Дімітріос Лундрас, що в свої 10 років виборов бронзу в змаганнях з гімнастики на перших Іграх сучасності в Афінах. Найвиснажливішим змаганням перших олімпіад стала 12 годинна велосипедна гонка в Афінах 1896 року. Заїзд тривав 12 годин, а до фінішу змогли доїхати лише 2 учасники. Призер змагання, австрієць Адольф Шмаль, наїздив за час гонки майже 315 кілометрів. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла