Рильські озера Болгарії


Пишність гір Ріла, чисте повітря, тепло сонця і краса унікальних семи Рильських озер зачіпають в душі такі струни, звучання яких буде відчуватися ще дуже довго після відвідування цього місця. Це -  одна з головних визначних пам'яток Болгарії – група льодовикових озер, розташованих високо в горах. 
 Сім озер розташовані в мальовничій долині під не менш красивими хребтами і вершинами. Деякі озера з'єднані невеликими річками. Після проходження води в цих потоках утворюються невеликі пороги і каскади. 
Ім'я кожного з семи озер має зв'язок з конкретними зовнішніми ознаками цього озера. Озеро, яке знаходиться вище інших, називається Силзата (Сльоза) через прозорість води, яка дозволяє бачити дно озера.
Наступне - озеро Oкоту (Око), яке має характерну овальну форму і, при гарній погоді, темно-синій колір. Окоту - найглибше карстове озеро в Болгарії - його глибина 37,5 метрів. 
У озера Бибрека (Нирка) найкрутіші берега з усієї озерної групи. Мабуть, не можна придумати більш точної назви, дивлячись на форму цієї водойми площею 8,5 гектарів зі скелястими берегами. 

Четверте озеро Близнак (Близнюки). Це саме велике озеро з семи Рильських озер. Воно схоже на пісочний годинник зі звуженням посередині і в безводні роки ділиться на дві менших і схожих водойми, звідки і походить ця назва. 
Озеро Трилисника (Трилистник) неправильної форми з низькими берегами. Найдрібніше серед Семи озер - Рібното (Риба). 
Саме нижнє з озер - Долното (Нижня). Воно збирає воду, яка тече з інших озер і формує річку Джерман. 





Всі ці водойми пов'язують вузькі струмочки. У деяких з озер водиться риба - балканська форель, але в цілому, через низьку температуру води різноманітність видів тут невелика. Озера наповнюються за рахунок дощів і танення  снігів. 
Ще однією родзинкою цього району є високий водоспад Скакавіца, розташований на однойменній річці в заповіднику.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла