Рембрандт: великий, геніальний, знаменитий


15 липня 1606 року в родині багатого власника млина народився голландський художник  Рембрандт Харменс ван Рейн.
Члени сім’ї продовжували залишатися ревними католиками навіть після Нідерландської революції,  яка створила в країні умови для домінування протестантизму.
Успіх художнику принесла картина «Урок анатомії доктора Тюльпа», написана в 1632 році. 
На хвилі успіху Рембрандт в 1634 році одружився з дочкою бургомістра Лаувердена Саскією ван Ейленбюрх. Вигідний шлюб дозволив художнику увійти в кола вищого суспільства. На Рембрандта просто посипалися замовлення. Сама Саскія також часто позувала чоловікові для багатьох картин. 


Щоб отримати більше грошей за свої картини художник ішов на різні хитрощі. Вдалою вигадкою були фальшиві похорони. Дружина і  син Тітус оголосили сусідам, що великий майстер помер. Сам він в цей час виїхав до Антверпена. Провели, як годиться, похорони і навіть опустили в землю порожню труну. Не минуло й години, як в будинок Рембрандта хлинули покупці. Через місяць, коли він повернувся, за картини вдалося отримати чималу суму – тисячі півтори або дві гульденів.
Троє дітей Рембрандта померли дуже маленькими. У 1641 році народилася четверта дитина, син Корнеліус. Через рік в тридцятирічному віці померла його дружина Саскія.
Саскія залишила чоловікові все своє майно, але з однією умовою – доходи від маєтку він буде отримувати тільки до тих пір, поки не одружиться. Рембрандт так ніколи більше і не одружився.



Хоча Рембрандт отримав пристойну спадщину і постійно писав портрети заможних людей, художник став банкрутом.
Останнім сильним ударом для живописця стала смерть 27-річного сина. Сам художник помер через рік.
Рембрандт писав в досить оригінальній манері, починаючи з заднього плану. Більшість художників спочатку працюють над переднім планом або охоплюють все полотно цілком. 
Однією з ранніх інновацій Рембрандта стало нанесення подряпин гострим кінцем рукоятки кисті по просохлій фарбі. Такий прийом використовувався в основному в портретах при роботі над волоссям.
За все життя Рембрандт написав 600 картин, 300 гравюр і близько двох тисяч малюнків. З них близько шістдесяти – автопортрети.  



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла