Чому в Данії найщасливіші діти в світі


Данія вже котрий рік поспіль посідає перші місця серед країн з найщасливішими мешканцями. У чому ж причина того, що з маленьких данців виростають люди, задоволені життям?

По-перше, в Данії немає дитячих будинків. Головне правило данської філософії щасливого дитинства — малеча повинна мати батьків і виховуватися в родині. Наприклад, якщо подружжя має дитину, але не турбується про неї як належить — дитину віддадуть на виховання до повної родини, яка отримуватиме за це зарплатню. Справжні батьки матимуть змогу бачитися з дитиною і, в разі кращої поведінки, зможуть її повернути.
Данці не намагаються програмувати життя своїх дітей. У країні гра вважається однією з найважливіших справ, якою може займатися дитина, навіть у школі. 


Важливий акцент данці роблять на незалежному розвитку, а це означає, що батьки втручаються у процес навчання лише для того, щоб підтримувати в дітях цікавість до навчання та радість від отримання нової інформації. Такий вид розвитку формує більш високу самооцінку і адаптивність, і гра сприяє цьому. Данці кажуть: «Для дітей гра є серйозним навчанням». 
Данців активно вчать співчуттю ще у школі, і навіть з дошкільного віку. Для них це так само важливо, як і викладання математики або англійської мови. З дітьми говорять про реальні життєві ситуації і про те, що не кожна з них матиме щасливий кінець. Казки Ганса Крістіана Андерсена часто є  дуже злими або сумними. В оригіналі, наприклад,  Русалочка не одружилася з принцом. Вона помирає від смутку і перетворюється на морську піну.  Читання книг, які розкривають жорстокі теми, допомагає батькам обговорити широкий діапазон емоцій та ситуацій зі своїми дітьми, і це, як доведено, покращує навички співпереживання. 
 Ще з 1984 року у Данії законом заборонено карати дітей з метою виховання. Данські батьки навіть не вдаються до ультиматумів, а використовують більш дипломатичний підхід. Зрештою, це  дуже ненасильницька культура. Батьки зосереджені на управлінні проблемою, а не на дисциплінуванні дітей. Вже став культурною нормою «Hygge» - затишний родинний час, коли в центрі уваги не «Я», а «ми» - родина разом... 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла