Перша морська експедиція з Європи до Індії


8 липня 1497 року з Лісабона до Індії на чотирьох кораблях відправилась експедиція португальського мореплавця Васко да Гама. Відкритий ним морський шлях до Азії через Атлантичний та Індійський океани залишався для європейців основним аж до відкриття Суецького каналу в 1869 році. 

В кінці листопада досягла мису Доброї Надії, обігнувши який зупинилась на узбережжі. Тут довелось спалити транспортне судно, яке не піддавалось ремонту, а значна кількість загиблих від цинги не давала можливість мати повноцінні екіпажі для всіх чотирьох кораблів. 25 грудня експедиція досягла сучасної провінції Наталь у ПАР і, продовжуючи рух на північ вздовж узбережжя Африки, в кінці лютого 1498 року підійшла до міста Момбаса, біля узбережжя якого пограбувала кілька арабських суден. В Малінді, де португальці вперше зустріли індійських купців, був найнятий досвідчений лоцман, з допомогою якого 20 травня 1498 року кораблі Васко да Гами досягли Індії. 


Отримавши дозвіл на відкриття факторії, португальці, тим не менш, не змогли зацікавити своїми товарами місцевих купців і 29 серпня відплили на батьківщину, якої досягли лише через рік, втративши на зворотньому шляху ще один корабель і майже половину екіпажу. Незважаючи на відсутність торгового договору з Калікутою, Васко да Гама був зустрінутий як переможець — на його честь були влаштовані тріумфальна хода і народні гуляння, а в грудні 1498 року Мануель I присвоїв Васко да Гама дворянський титул, передав йому у спадковий феод місто Сінеш, призначив пожиттєву пенсію, а в 1502 році присвоїв звання «Адмірал морів Аравії, Персії, Індії та всього Сходу».

Успіх да Гама, котрий першим з європейців досягнув Індії морським шляхом, дав можливість Португалії у XVI столітті стати колоніальною імперією, до якої увійшли не лише володіння в Азії, а й величезні території в Африці та Південній Америці. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла