Гора Монблан

Вершина Європи – гора Монблан 

Альпи захоплюють. Влітку сюди прагнуть велосипедисти, парапланеристи, взимку ― сноубордисти, гірськолижники, а цілорічно ― всі любителі гарної природи.
Альпи ― найвищі і протяжні гори, які повністю перебувають на території Європи. 
Найвища вершина Європи ― гора Монблан.
Її висота становить 4 810 метрів, розташувалася вершина в західній частині Альп на кордоні Італії та Франції. Кожна з цих країн має право називати Монблан своїм національним надбанням. Біля західного підніжжя Монблану знаходиться популярний французький гірськолижний курорт Шамоні, а біля південного підніжжя ― італійський Курмайор. 




На сьогодні Монблан ― вельми популярне туристичне місце, в горі прорубано 11-кілометровий тунель, який сполучає Італію і Францію. 


Зовсім недавно вчені, які займаються вивченням льодовиків, виявили, що висота піку Монблан скорочується.
Згідно з їх даними, за рік вершина стала нижче на 50 сантиметрів і зараз її висота становить 4807,5 метрів. Якщо тенденція збережеться, то найвищою горою в Європі може стати інший пік гірського масиву ― Монблан-де-Курмайор, його висота становить 4748 метрів. 




Підкорення Монблану далося не так легко. Спочатку це спробували зробити англійці Річард Покок і Вільям Уиндхем. У 1741 році вони знехтували попередженнями місцевих жителів і здійснили сходження на гору Монтенв'е, одну з вершин гірського масиву Монблан. Через майже 20 років їх сходження повторив молодий вчений Орас Бенедикт де Соссюр. Захопившись вивченням цих гір, він призначив грошову винагороду тому, хто підкорить найвищу гору масиву Монблан і розвідає способи підйому на вершину. І ось знайшлися сміливці: вперше підкорили гору в 1786 році савойський провідник (зараз цей регіон є частиною Франції) Жак Бальма і швейцарець Мішель Паккар. 


Першою жінкою на вершині Монблану стала Марія Парадіс, вона здійснила підйом в 1808 році. Проте її бажання підкорити вершину стало свого роду рекламним ходом: гору просто необхідно було підкорити жінці, щоб підігріти інтерес до Монблану. Марія, до речі, отримала непогану винагороду. Але бідолаха просто не уявляла собі всіх труднощів. На вершину дівчину буквально штовхали, тягнули, тягнули і несли на плечах провідники. Однак все-таки їй вдалося стати першою жінкою на вершині. 


Але, мабуть, найбільш комфортабельним в історії всіх альпіністів було сходження Ораса Бенедикта де Соссюра у серпні 1787 року. Наукові прилади і речі Соссюра несли 18 провідників. У багажі швейцарського природознавця були навіть домашні туфлі! А ще парасоля, намет, складне ліжко, матрац, ковдри, дві куртки, три піджака, три жилета, шість сорочок, білий парадний одяг, дорожній одяг, чоботи, гетри та цілих три пари черевиків. До речі, саме Соссюру встановили пам'ятник в Шамоні, як першому підкорювачу Монблану, забувши про Жака Бальме і Мішеля Паккаре. 


 Від італійського міста Курмайор до французького курорту Шамоні всього 13 кілометрів. Але на шляху височіє Монблан. Довгі століття людям доводилося йти в обхід, а в 1965 році все змінилося: відкрили тунель, довжина якого становить 11,6 кілометрів. Тунель приніс користь не тільки автомобілістам: двічі на рік його використовують мігруючі зграї птахів. 


У 2007 році скандально відомий датський художник Марко Еваристті надумав пофарбувати вершину Монблану в червоний колір. Він зібрав групу з 15 чоловік, які повинні були розлити 1200 літрів фарби на вершині гори. Так він хотів привернути увагу громадськості до проблеми забруднення Альп. Однак акцію припинила французька поліція. До речі, раніше Марко Эваристти вже пофарбував айсберг в Гренландії.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла