Петрарка: знайомий незнайомець


20 липня 1304 року народився всесвітньо відомий італійський поет Франческо Петрарка.  Праці італійського поета Франческо Петрарки пов'язують з початком епохи Відродження в світовій літературі. Визначний поет, мислитель та громадський діяч Петрарка є засновником гуманізму і навіть сьогодні його сонетами захоплюються мільйони людей у всьому світі. 
Мало кому відомо, чому Петрарку часто зображують у лавровому вінку. Річ у тім, що 1943 року в Римі він був «коронований» лавровим вінцем за популярність і вплив його творчості на тогочасне суспільство. Таким чином відзначали заслуги поетів, та з часів античного Риму Петрарка став першим, хто був удостоєний такої честі. 
Петрарку заслужено називають «батьком філософії гуманізму», яка запалила епоху Ренесансу в Європі, а також завдяки його працям з'явилась визначна течія італійської поезії — петраркізм. Характерним для петраркізму є ідеалізація коханої жінки, драма і трагізм. 
 Вірші Франческо Петрарки відіграли визначну роль у формуванні сучасної італійської мови. Про кохану Петрарки Лауру нам відомо дуже мало. Поет розповів, що вони вперше зустрілись в церкві Санта-К'яра і що вже через 21 рік вона померла. Поет оспівував та ідеалізував Лауру ще десять років і присвятив їй відомі у всьому світі збірки сонетів і канцон. 
 Петрарка писав латиною, зокрема дві автобіографії, релігійні та політичні трактати, а також інші різноманітні твори. Історики свідчать, що Франческо Петрарка був колекціонером і зібрав, крім чудової бібліотеки рукописів, велику колекцію античних монет. Зрештою, портрет Петрарки потрапив на пам'ятну монету. 
Петрарка багато подорожував – відвідав Францію, Німеччину, Фландрію. У країнах він займався пошуком стародавніх рукописів і огляданням пам’ятників. Разом зі своїм братом по імені Герардо він здійснив сходження в 1336 році на гірську вершину в околицях містечка Авіньйон. Подейкували, що поет почув якийсь внутрішній голос, що говорив йому взяти «Сповідь» Блаженного Августина з собою. Піднявшись на вершину, Петрарка побачив, що книга відкрилася сама на певній сторінці. Вона закликала відректися від людських пристрастей. 
Коли йому виповнилося 40 років, Петрарка захворів. Згодом його друзям і родичам здалося, що він помер. Але насправді поет впав у летаргічний сон. Йшла підготовка до похорону, всі журилися … Але йому «пощастило» – в ті часи ховати покійного можна було тільки через добу після смерті. Такі заборони врятували життя Петрарки. Він прийшов до тями біля своєї могили, піднявся і заявив про те, що почувається чудово. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла