Дивовижна країна Швейцарія


Що ми згадуємо в першу чергу, коли мова заходить про Швейцарію? Банки, годинники, шоколад, сир, складані ножі... і, мабуть, все на цьому. Але ж Швейцарія - дуже цікава країна, про яку можна знайти безліч дивовижних фактів. Деякі з них ми й пропонуємо вашій увазі.

На сьогодні Швейцарія - єдина держава-конфедерація на Землі. У цій країні немає жодного міста з числом жителів більше мільйона. Ба більше, у Швейцарії відсутні навіть міста п'ятсоттисячники. У Швейцарії чотири державні мови: німецька, французька, італійська та ретороманська. У повсякденному житті швейцарці часто спілкуються на забійній суміші з усіх цих чотирьох мов. 
 Згідно зі швейцарськими законами, референдуми в країні можуть проводитися кожного тижня. Насправді вони проходять набагато рідше: кілька разів на рік.
Маленькі швейцарці йдуть до школи в 4 роки. Навчаються вони чотири дні на тиждень. Середа, субота і неділя - вихідні дні. Освіта в країні повністю безкоштовна, для іноземців також. Єдиний виняток - елітні приватні школи. 
У Швейцарії абсолютна більшість магазинів закриваються о 19.00, а у неділю не працюють зовсім. Тільки у четвер вони відкриті до 21.00. Правда, це не стосується маленьких магазинчиків: вони працюють за власними розкладами.
Метро у Швейцарії є лише в єдиному місті - Лозанні. Та й то всі його лінії наземні, а управляють ними автопілоти. Щоб отримати швейцарське громадянство, потрібно прожити в країні не менше 12 років. Рівень інфляції у Швейцарії становить менше, ніж 1% на рік. У країні введені платна медицина та обов'язкове медичне страхування. 
Викинути новорічну ялинку у Швейцарії можна тільки в спеціально відведений день на початку січня. В іншому випадку доведеться заплатити великий штраф. Якщо ж швейцарець хоче зрубати дерево, то він повинен отримати на це офіційний дозвіл навіть у тому випадку, коли воно росте на його власній землі і було посаджено власноруч. 
Більшість швейцарців викидають упаковки від товарів прямо в магазині. Річ у тому, що вони займають місце в сміттєвих мішках, за вивезення кожного з яких потрібно платити окремо. Якщо викинути сміття у звичайному пакеті без спеціальної наклейки, то можна отримати дуже великий штраф.
У Швейцарії нумеруються під'їзди будинків, а не самі будинки. На дверях квартир немає номерів, тому їх замінюють таблички з прізвищами. На вулицях швейцарських міст не можна зустріти бродячих собак і кішок, тому що до домашніх тварин в країні ставлення дуже трепетне. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла