Боденвердер - місто барона Мюнхгаузена


Назва Боденвердер далеко не так відома, як ім'я його найвідомішого жителя - Карла Фрідріха Ієроніма барона фон Мюнхгаузена. Героя казок, мультфільмів і численних кіноекранізацій зараз знає весь світ.




Барон Мюнхгаузен був реальною людиною. Народився у сім'ї полковника, в 17 років виїхав до Росії, де брав участь у турецькій кампанії. Пізніше отримав чин поручика і став командувати елітною ротою полку. До речі, дія більшості знаменитих оповідань барона відбувається якраз у Росії. 

До повернення в рідний Боденвердер, де він жив з 1752 року й до самої смерті у 1797, він не був відомий. Тут у мисливському павільйоні, обвішаному опудалами тварин, барон розповідав свої фантастичні історії. 

 І, цілком можливо, так і залишився би невідомим відставним військовим, якби його розповіді не почали розходитися по окрузі, а у 1781 році 16 з них були надруковані на сторінках журналу "Путівник для веселих людей", що виходив у Берліні. Після цього з'явилося декілька книг про Мюнхгаузена. Після виходу однієї з них барон навіть подавав до суду, але безрезультатно. Справжню популярність він зазнав після книги Рудольфа Еріха Распе. 
У російськомовній літературі найбільш відомий переклад Корнія Чуковського, правда, в ньому МюнхГаузен перетворився на Мюнхаузена, але це нормально, враховуючи, що книга була для дітей. Ну і, звичайно, не можна не згадати відомий фільм 1979 року "Той самий Мюнхгаузен" з Олегом Янковським. Що дивно, знімався він у Німеччині. Правда, не в Боденвердері, який перебував у ФРН, а в НДР, у містечку Вернігероде.


У Боденвердері все нагадує про знаменитого мешканця. Зображення барона всюди. Головна визначна пам'ятка міста - будівля, де народився барон Мюнхгаузен. Зараз це мерія та музей. У місті регулярно проводяться різні пеформанси та мюзикли, а у другу суботу серпня на річці Везер проходить найбільший у Німеччині фестиваль феєрверків. 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла