«Прокинься, румуне»

29 липня Румунія відзначає День національного гімну.  Гімн Румунії з характерною назвою «Прокинься, румуне» офіційно прийнятий в країні в 1989 році. Це головна пісня країни на слова відомого румунського поета Андрія Мурешана, який жив у 19 столітті, була певний час (з 1991 по 1994 рік) і офіційним гімном братської Молдови. Музику написав Панн Антон. Уперше гімн було виконано 29 червня 1848 року у Римнику-Вилчя.
Власне, держава Румунія з'явилася на політичній світовій карті при об'єднанні князівств Валахії та Молдавії. Трансильванія в ті роки була в складі Угорщини. Датою отримання незалежності прийнято вважати 9 травня 1877 року, в період початку російсько-турецької війни. Аж до 1914 року життя в країні розвивалося відносно спокійно і характеристика Румунії даного періоду була найбільш сприятливою, підвищувався істотно культурний рівень, стали будуватися міста, розвивалася промисловість, сільське господарство.
Перша світова війна ознаменувалася для Румунії деякими знаковими подіями. Вступивши на боці Антанти у війну, румунська армія була повністю розбита військами Австро-Угорщини, проте революція в Росії, Німеччині, розвал Російської та Австро-Угорської імперій принесли Румунії Трансільванію, а також етнічну область - Бессарабію, на якій жили не тільки румуни, але і українці. 
У 1938 році була встановлена диктатура короля, а парламент був розпущений. Під час Другої світової війни Румунія стала союзницею гітлерівської Німеччини, проте після поразки у війні на території країни встановилася зона впливу СРСР. З 1947 року Румунія була проголошена народною республікою, але завжди відрізнялася незалежною вдачею. Зокрема, виступала проти радянських військ у Чехословаччині. 
У 1965 році до влади в країні прийшов Чаушеску, який правив країною до кінця 80-років. Румунія в той час вважалася однією з найбідніших країн соціалістичного табору. Після повалення диктатури Чаушеску і його дружини, страти останніх, в країні пройшли перші вільні вибори президента в 1990 році. А 1 січня 2007 країна вступила в Європейське Співтовариство. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла