Чорногорія відзначає День державності

 Сьогодні Чорногорія відзначає День державності на знак пам′яті про 13 липня 1878 року, коли на Берлінському конгресі ця країна була визнана самостійною державою, і в той же день 1941 року розпочалось народне повстання проти нацистських окупантів.

Маленька, але дуже колоритна країна притулилася на заході Балканського півострова. З одного боку вона оточена величними горами, а з іншого омивається чистими водами Адріатичного моря. Це теплий привітний край зі складною історією, красивою природою і надзвичайно душевними жителями. 
Столиця Чорногорії - Подгориця. Чисельність населення Чорногорії становить 642 тисячі осіб. Чорногорія межує з такими країнами: Хорватія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Косово, Албанія.


Чорногорія - молода країна. Як самостійна держава вона оформилася після розпаду Югославії, в 2006 році. Оригінальна назва країни - «Монтенегро», (італ. - «чорна гора»), що знайшло своє відображення і в українській назві цієї держави. Площа Чорногорії становить 13 812 км². Це приблизно як наша Тернопільська область.  

За Конституцією, історичною столицею держави вважається місто Цетинє, в якому на даний момент проживає всього близько 16 тис. осіб. Також воно є культурною столицею Чорнoгорії, оскільки тут досі розташовано найбільше відомчих будівель і об'єктів культурної спадщини.
Офіційна мова Чорногорії - чорногорська, але говорить нею не більше третини населення. Рідною мовою для більшості жителів є вельми схожа на неї сербохорватська.

Чорногорія не входить до Євросоюзу, але національна валюта тут - Євро.
Найстаріший собор в Європі - кафедральний собор Святого Трифона знаходиться в Старому місті Котор. Причому ця церковна споруда старша за всесвітньо відомий собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) на 69 років. Все місто Котор занесене до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Воно є своєрідним музеєм просто неба. 
Чорногорці - одна з найвищих в світі націй. Середній зріст представників сильної статі близько 185 сантиметрів.  Чорногорці зовнішньо можуть виглядати зовсім по-різному. Це пояснюється історичним змішанням багатьох національностей і культур. 
 Скадарське озеро є найбільшим озером на Балканах. Його площа становить 370 км². Тут навіть водяться 2 види риб, які більше ніде на Землі не трапляються.
Місто Бар вважається найбільш сонячним місцем в Європі - в середньому тут 270 сонячних днів на рік.   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла