День шоколаду в Європі. Schokoladenmuseum в Кельні/ Köln.
7 липня значиться в календарі, як Європейський День
шоколаду. Дата була вибрана не просто
так. Саме в цей день в 1550 році зафіксована поставка першої партії шоколаду з
Америки до Іспанії.
Шоколад має в Європі довгу традицію,
так що в багатьох країнах є відповідні музеї. Один з них – Schokoladenmuseum в Кельні / Köln. Розташований
у гавані Рейнау, прямо перед старим містом, біля Кельнського собору. Цей заклад
знаходиться на місці старовинної шоколадної фабрики, відомої з середини 19
століття.
Екскурсія по дев'яти виставкових площах - це фантастична
та незабутня подорож по 4000 квадратних метрах культури та історії шоколаду,
починаючи від майя та ацтеків, аж до шоколаду сьогодні.
Музей шоколаду в Кельні
(Schokoladenmuseum) може простежити свої корені до 1972 року, коли Ханс Імхофф
придбав шоколадну фабрику Stollwerck і виявив там контейнер для сміття,
наповнений розбитою машиною, пакувальним матеріалом та іншими залишками
виробництва шоколаду. Він почав зберігати і відновлювати їх як основу для
музею, де експонати демонструють весь процес від какао-бобів до цукерок.
Приємні несподіванки та
сюрпризи очікують вас тут буквально на кожному кроці, починаючи від зовнішнього
вигляду музейної будівлі, яка більше нагадує сучасний корабель, що відвезе вас у шоколадне царство.
«Зійшовши на борт» цього лайнера, ви потрапите в оранжерею, де вирощують справжні какао-боби - тут створені природні умови з потрібною температурою і вологістю, а щогодини спеціальна система включає
штучний дощ.
На різних картах зазначено, де саме вони ростуть в світі
і як транспортуються.
Після плантацій з
шоколадними деревами свої двері для вас відкриє музейна фабрика з виробництва
цих ласощів. Тут ви дізнаєтесь історію шоколаду від давнини до наших днів.
Починалося все, звичайно, з індіанців Центральної
Америки, які готували з какао-бобів різні напої переважно ритуального
характеру.
Індіанський напій був
зовсім не схожий на шоколад сьогоднішній. Він не містив ні молока, ні цукру, ні
інших звичних сучасних складових шоколаду, зате в ньому було багато місцевих
спецій. На смак він був гірким і гострим. Пили його не через смак, а через
незвичайний вплив, який він чинив на організм. У музеї представлені стародавні
артефакти, пов’язані з цим процесом.
Книга 17
століття про шоколад
Наступним кроком
представлена історія шоколаду в Європі. Коли шоколад потрапив до Європи, його
довгий час вважали медичним засобом, загадковими заморським ліками. Адже він
був «несмачним», як всі ліки. Тільки в 17 столітті його поступово почали
сприймати як напій – дорогий і вишуканий напій дворянства. Це стало можливим
завдяки додаванню нових компонентів, насамперед цукру, а набагато пізніше і
молока, що робило напій смачним на погляд європейця. Пити шоколад почали при
іспанському королівському дворі, потім в Лондоні, а потім по всій Європі.
Тільки з першої третини 19
століття шоколад став поступово ставати масовим продуктом, причому не тільки у
вигляді напою, а у вигляді плиток і цукерок. Справжнім проривом став винахід
какао-порошку і особливого преса, який дозволяв вичавлювати з какао-бобів
масло.
На початку 20 століття шоколад вже продавався в
спеціальних автоматах разом з іншими солодощами, наприклад, льодяниками і
мигдалем.
В Європі завжди були
популярні не просто шоколадні плитки, а різні шоколадні фігурки. Це пов’язано
не в останню чергу з великодніми традиціями, завдяки яким розвивалося
виробництво шоколадних зайців і яєць. На Різдво популярними в 20 столітті стали
шоколадні Санта-Клауси. Потім численні казкові персонажі.
Чим особливо приваблює цей
музей – так це тим, що процес приготування шоколаду можна спостерігати на
власні очі.
Продукцію можна придбати в
музейній сувенірній крамниці - не бійтеся, солодощів вистачить усім, адже щодня
фабрика випускає близько 400 кг шоколаду!
Але найбільший захват у відвідувачів викликає гігантський шоколадний
фонтан висотою 3 м, в якому циркулює до 200 кг солодкої маси!
Музей шоколаду в Кельні
став настільки популярний, що на сьогодні входить в десятку найпопулярніших
музеїв Німеччини. За період з моменту відкриття, музей відвідало близько 10
мільйонів чоловік.
Сайт музею: https://www.schokoladenmuseum.de/en/the-museum
Коментарі
Дописати коментар