День шоколаду в Європі. Schokoladenmuseum в Кельні/ Köln.


7 липня значиться в календарі, як Європейський День шоколаду.  Дата була вибрана не просто так. Саме в цей день в 1550 році зафіксована поставка першої партії шоколаду з Америки до Іспанії.
Шоколад має в Європі довгу традицію, так що в багатьох країнах є відповідні музеї. Один з них –  Schokoladenmuseum в Кельні / Köln. Розташований у гавані Рейнау, прямо перед старим містом, біля Кельнського собору. Цей заклад знаходиться на місці старовинної шоколадної фабрики, відомої з середини 19 століття.

Екскурсія по дев'яти виставкових площах - це фантастична та незабутня подорож по 4000 квадратних метрах культури та історії шоколаду, починаючи від   майя та ацтеків,  аж до   шоколаду сьогодні.

Музей шоколаду в Кельні (Schokoladenmuseum) може простежити свої корені до 1972 року, коли Ханс Імхофф придбав шоколадну фабрику Stollwerck і виявив там контейнер для сміття, наповнений розбитою машиною, пакувальним матеріалом та іншими залишками виробництва шоколаду. Він почав зберігати і відновлювати їх як основу для музею, де експонати демонструють весь процес від какао-бобів до цукерок.


Приємні несподіванки та сюрпризи очікують вас тут буквально на кожному кроці, починаючи від зовнішнього вигляду музейної будівлі, яка більше нагадує сучасний корабель, що відвезе вас у шоколадне царство.

«Зійшовши на борт» цього лайнера, ви потрапите в оранжерею, де вирощують справжні какао-боби - тут створені природні умови з потрібною температурою і вологістю, а щогодини спеціальна система включає штучний дощ.



На різних картах зазначено, де саме вони ростуть в світі і як транспортуються.
Після плантацій з шоколадними деревами свої двері для вас відкриє музейна фабрика з виробництва цих ласощів. Тут ви дізнаєтесь історію шоколаду від давнини до наших днів.

Починалося все, звичайно, з індіанців Центральної Америки, які готували з какао-бобів різні напої переважно ритуального характеру. 

Індіанський напій був зовсім не схожий на шоколад сьогоднішній. Він не містив ні молока, ні цукру, ні інших звичних сучасних складових шоколаду, зате в ньому було багато місцевих спецій. На смак він був гірким і гострим. Пили його не через смак, а через незвичайний вплив, який він чинив на організм. У музеї представлені стародавні артефакти, пов’язані з цим процесом.

Книга 17 століття про шоколад
Наступним кроком представлена ​​історія шоколаду в Європі. Коли шоколад потрапив до Європи, його довгий час вважали медичним засобом, загадковими заморським ліками. Адже він був «несмачним», як всі ліки. Тільки в 17 столітті його поступово почали сприймати як напій – дорогий і вишуканий напій дворянства. Це стало можливим завдяки додаванню нових компонентів, насамперед цукру, а набагато пізніше і молока, що робило напій смачним на погляд європейця. Пити шоколад почали при іспанському королівському дворі, потім в Лондоні, а потім по всій Європі.

Тільки з першої третини 19 століття шоколад став поступово ставати масовим продуктом, причому не тільки у вигляді напою, а у вигляді плиток і цукерок. Справжнім проривом став винахід какао-порошку і особливого преса, який дозволяв вичавлювати з какао-бобів масло.
На початку 20 століття шоколад вже продавався в спеціальних автоматах разом з іншими солодощами, наприклад, льодяниками і мигдалем.



 В Європі завжди були популярні не просто шоколадні плитки, а різні шоколадні фігурки. Це пов’язано не в останню чергу з великодніми традиціями, завдяки яким розвивалося виробництво шоколадних зайців і яєць. На Різдво популярними в 20 столітті стали шоколадні Санта-Клауси. Потім численні казкові персонажі.
Чим особливо приваблює цей музей – так це тим, що процес приготування шоколаду можна спостерігати на власні очі.  

Продукцію можна придбати в музейній сувенірній крамниці - не бійтеся, солодощів вистачить усім, адже щодня фабрика випускає близько 400 кг шоколаду!

Але найбільший захват у  відвідувачів викликає гігантський шоколадний фонтан висотою 3 м, в якому циркулює до 200 кг солодкої маси!  
Музей шоколаду в Кельні став настільки популярний, що на сьогодні входить в десятку найпопулярніших музеїв Німеччини. За період з моменту відкриття, музей відвідало близько 10 мільйонів чоловік.














Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла