Бельгія – центр Європи


Королівство Бельгія - країна, яка подарувала світу безліч винаходів, від мереживної обробки одягу до знаменитого бельгійського шоколаду. Сюди їдуть і туристи, спраглі до нових вражень, і численні іммігранти, які шукають високооплачувану роботу. Зрозуміти можна і тих, і інших - ця країна дійсно чудова.
Чисельність населення Бельгії становить 11 млн осіб. Столиця Бельгії - Брюссель. Бельгія не просто країна, а королівство. Тут є король і королева, замки, піддані тощо. Все, як годиться! Крім того, Бельгія є негласною столицею Європи. Тут розташовані Європарламент, Єврокомісія і штаб-квартира НАТО. Тут немає своєї національної мови, а офіційними вважаються мови найближчих сусідів - французька, нідерландська і німецька. 
Відсоток урбанізації населення тут один з найвищих в світі. У містах живе близько 97% всіх бельгійців. У деяких місцях межа між Бельгією та Нідерландами проходить прямо через будівлі. З усіх країн континентальної Європи Бельгія стала першою, яка побудувала повноцінну залізну дорогу. Найдовша в світі трамвайна лінія, що досі діє, розташована теж тут. Цілих 68 кілометрів! Найпопулярніший міський транспорт в цій країні - велосипед. Але його краще чіпляти захисним тросом до якої-небудь огорожі - велосипеди тут нерідко крадуть.  
Дощових днів тут більше, ніж сонячних. Астрономам тут робити нема чого - по співвідношенню рівня освітленості до загальної площі країни Бельгія посідає перше в світі місце. Як наслідок, світлове забруднення не дозволяє вести спостереження за нічним небом. Бельгійські шосе так яскраво освітлені, що вночі їх можна побачити з поверхні Місяця.


В самостійну державу Бельгія оформилася лише в 1830 році. Голосування на виборах в Бельгії - не право, а обов'язок кожного повнолітнього громадянина. Освіта в Бельгії не тільки безкоштовна, але і обов'язкова для всіх, хто не досягнув повноліття. На неї витрачається понад 6% ВВП країни.  Бельгія - перша в світі країна, яка ввела для своїх громадян електронні посвідчення особи. Прийнято це рішення було в 2003 році. Ця країна є однією з найбільш густонаселених країн світу - 367 осіб/км². 
 У 9 з 10 бельгійців є вдома або кіт, або собака. У бельгійців не заведено закривати штори. Бельгія є однією з найбільших країн з виробництва коміксів. Крім того, уряд виділяє десятки мільйонів євро для створення графіті з бельгійськими персонажами на міських будинках. Дивно, що такі малюнки зовсім не порушують цілісність архітектури міста, а навіть навпаки, гармонійно поєднуються, роблячи місто веселішим. 
А для популярної пам'ятки Брюсселя, «хлопчика, що пісяє», пошито понад 600 різних костюмів для різних свят і фестивалів.
Перші друковані газети в світі були опубліковані в 1605 році в місті Антверпені - відомому туристичному центрі Бельгії.  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла