Дитячі письменники, які змінили світ. Філіп Пулман


Англійський письменник, який відкрив дітям фантастичний шлях на Північ


Його називають одним із найвидатніших британських письменників і одним із найвпливовіших людей у британській культурі, а його серія фентезійних книжок «Темні матерії» на початку цього століття посідала третю сходинку в списку найкращих книжок за версією BBC.
Філіп Пулман народився в Норіджі в родині пілота Військових повітряних сил Великої Британії і багато подорожував світом з батьками. Дитинство він провів в Австралії та Африці, що, ймовірно, позначилося на широті уяви майбутнього письменника. Його батько помер, коли хлопчикові було сім років. Філіп вивчав філологію в Оксфорді, а згодом працював бібліотекарем, викладав у Вестмінстерському коледжі курси з вікторіанського роману та фольклору і лише згодом повністю присвятив себе літературній діяльності.
На сьогодні Філіп Пулман створив понад 20 книжок для дітей, хоча більшість з його творів розмивають традиційні межі розуміння дитячих книжок. 2005 року Пулман увійшов до списку переможців Премії ім. Астрід Ліндґрен.


На написання його найвідомішої трилогії «Темні матерії», до якої входять романи «Північне сяйво», «Магічний ніж» і «Янтарне скло» і за якою його найбільше знають у світі, Пулмана надихнула поема «Втрачений рай» Дж. Мільтона 1667 року, про що автор неодноразово згадував у своїх інтерв’ю.
1996 року книжку «Північне сяйво», що розказує про фантастичні пригоди дівчинки Ліри та її деймона на Північному полюсі, відзначили однією з найстаріших та найпрестижніших премій за літературу для дітей – Медаллю Карнеґі.
2007 року на екрани вийшов фентезійний пригодницький фільм «Золотий компас», знятий за книжкою «Північне сяйво». Головні ролі у стрічці зіграли Ніколь Кідман і Деніел Крейг. На жаль, на сьогодні екранізована лише перша книжка про Ліру. Зйомки двох інших екранізацій призупинили 2008 року через фінансові проблеми й «касовий» провал першого фільму.

Варто почитати:
- «Північне сяйво» (1995) https://javalibre.com.ua/java-book/book/2917133
- «Магічний ніж» (1997) https://javalibre.com.ua/java-book/book/2925699
- «Янтарне скло» (2000) https://javalibre.com.ua/java-book/book/2925700

Варто подивитися:
- «Золотий компас» (2007)



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла