Феномен Джоан Роулінг


Сьогодні, 31 липня, народилася британська письменниця Джоан Роулінг. Вона здебільшого відома як авторка серії романів про чарівника Гаррі Поттера. Її книги отримали світове визнання та безліч нагород. Окрім того, своєю письменницькою діяльністю Джоан змусила дітей усього світу полюбити книги та процес читання.
Джоан Роулінг стала першою письменницею-мільярдеркою завдяки своїм книгам. Сьогодні Дж. К. Роулінг є найвисокооплачуванішою світовою авторкою. Вся літературна спадщина Роулінг оцінюється в сотні мільярдів доларів, а сама торгова марка "Harry Potter" – приблизно в 15 мільярдів доларів.
Однак неймовірним фактом є те, що Джоан Роулінг, авторка книг про цікаві пригоди Поттера та його друзів, втратила статус мільярдерки, оскільки пожертвувала більшість свого статку на благодійність.
Народилася Джоан в Англії в місті Єйті 1965 року. Після закінчення школи почала навчатися на філологічному факультеті за спеціальністю "Французька мова та література". Потім працювала секретарем лондонського відділу організації "Міжнародна амністія". Пізніше переїхала до Португалії, де працювала вчителем англійської мови та літератури. У цей час Джоан почала писати свій перший роман "Гаррі Поттер і філософський камінь". У 1997-му вийшла перша частина про Гаррі Поттера. Несподівано для всіх історія про хлопчика-чарівника стала однією з найпродаваніших у світі.
 Першу свою розповідь Джоанна написала в шість років. Назва була "Кролик". Мати Джо похвалила дівчинку за написану роботу і та, відчувши свій неперевершений талант, відправилася до видавництва, аби опублікувати свій шедевр. Утім, там відмовили юну письменницю від такого задуму.
Та й перед виходом роману "Гаррі Поттер і філософський камінь" письменниці відмовило 14 видавничих агентств. Ніхто не хотів друкувати історію про хлопчика-чарівника, яку написала жінка. Тому авторці довелося скоротити Джоанна до Дж., аби книгу швидше розкупили (на даний момент продано більше як 450 млн книг).
Книги, а пізніше і фільми про Гаррі Поттера, різко підняли попит на сов як домашніх улюбленців. Втім згодом через те, що люди не в змозі були доглядати за дикими птахами, більшість із них опинилися на вулиці.
Дементорів письменниця вигадала, коли перебувала в спеціалізованій лікарні з діагнозом "клінічна депресія". Брак коштів і відсутність стабільної роботи для матері-одиначки виявилися важким випробуванням навіть у такій процвітаючій країні, як Велика Британія.
 Роулінг зізналася, що вона б ніколи не написала романи про Гаррі Поттера, якби у неї не померла мама від розсіяного склерозу. Лише пізнавши, що таке смерть близької людини, можна було написати про життя та смерть, що є ключовими віхами в історіях про Гаррі Поттера. Авторка описала власні почуття після смерті матері і відобразила їх в почуттях головного героя Гаррі після смерті його батьків.
Джоан написала так, що саме непрацююча багатодітна мати зробила один із найбільш героїчних вчинків у книзі. Місіс Візлі вбиває Белатрису Лестранж – праву руку головного лиходія Волдемора. Беллатрис до цього встигає прикінчити половину позитивних героїв книги. Вона неймовірно сильна і зовсім безжальна чарівниця, з якою не змогли впоратися навіть найталановитіші супротивники.
Герміону Ґрейнджер авторка списала з себе. Джоанна розповіла, що також була всезнайкою і жодним чином не любила хуліганство.
Платформа 9¾, з якої йде поїзд у Хогвартс, знаходиться на одному з найбільших Лондонських вокзалів. Саме там свого часу познайомилися батьки Роулінг.
Читати українською онлайн повністю:
Джоан Роулінг «Гаррi Поттер i фiлософський камiнь»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла